Skip to main content
EntrepriseInvestir

Les conseils de notre conseiller immobilier, Louis Galle

In dit interview geeft onze vastgoedadviseur Louis meer uitleg over de verschillende redenen waarom onze klanten juist nu hun investeringsportefeuille herbekijken en evalueren, wat de huidige marktevoluties zijn en wat momenteel de meest populaire investeringen zijn bij Fjord RED.

 

 

Conseiller immobilier Louis

 

 

Quelle est la raison pour laquelle vos clients évaluent actuellement leur portefeuille d’investissement ?

 

« Momenteel merken we dat we in een uitzonderlijke economische tijd aangekomen zijn. Er is sprake van een historisch hoge inflatie, met in juni een uitzonderlijk hoogtepunt van 9,65%. » – aldus vastgoedadviseur Louis Galle

 

Door deze onzekerheid en hoge inflatie merken we dat steeds meer klanten hun investeringsportefeuille herschikken: beurzen zijn enorm volatiel en onzeker geworden door de aantrekkende rentes van het ECB en de Federal Reserve om de inflatie te lijf te gaan.

 

Op het eerste gezicht zou je denken dat deze stijgende inflatie ook slecht nieuws betekent voor vastgoed. Historisch gezien merken we op dat economisch onzekere tijden een geringe impact hebben op de waarde van residentieel vastgoed. Nog beter is om te profiteren van deze inflatie door slim te investeren in het juiste type vastgoed. Je kan dus ook investeren in vastgoed waarbij de huurprijzen meestijgen met de huidige inflatie. Denk maar aan bijvoorbeeld de aankoop van een appartement waarbij je op korte termijn gaat verhuren aan dag-of weekprijzen, de investering in een hotel waarbij de overnachtingsprijs meestijgt met de inflatie of een rotatieparking met duurdere parkeertarieven. Hierdoor stijgt het rendement van onze investeerders ook gestaag mee met de huidige inflatie, binnen vastgoed en economisch gezien vrij uniek.

 

Samen met de stijgende verhuurprijzen heeft de inflatie ook invloed op de aan- en verkoopprijzen van vastgoed. Doordat de euro tegenwoordig zijn waarde verliest, heb je meer geld nodig voor eenzelfde aankoop. Dit zorgt voor een stijging van de vastgoedprijzen op lange termijn. Het gevolg is dat u geen mogelijkheid meer heeft om vastgoed te kopen aan prijzen van twintig jaar geleden. Het is dus belangrijk om tijdig een investering te doen in vastgoed, want hoe hoger de inflatie, hoe duurder vastgoed zal worden. Het advies van vastgoedadviseur Louis is dan ook duidelijk: door te investeren in stenen, beschermt u immers uw vermogen en kapitaal.

 

 

Quel est l’impact de l’augmentation des coûts de construction et des prix de l’énergie sur la réalisation de vos projets ?

 

De laatste 12 maanden zien we een stijging van de bouwkosten met gemiddeld 20%, iets dat ongezien is tot nu toe. Enkele redenen van deze prijsstijging is wereldwijde schaarste van bouwmaterialen. Na de 2 afgelopen COVID-jaren leggen steeds minder bedrijven grote voorraden aan, waardoor er vaak op bestelling wordt gewerkt met langere wachttijden tot gevolg. Anderzijds zijn er ook heel wat bouwmaterialen afkomstig, of worden ze verwerkt in de regio rond Oekraïne.

 

Dit in combinatie met de stijgende energieprijzen heeft ervoor gezorgd dat we met Fjord RED een resolute en bewuste keuze hebben gemaakt voor duurzame, kwalitatieve bouwmaterialen. Zo werken we met beton, dat enerzijds een langere levensduur heeft dan een klassieke – en goedkopere baksteen – maar thermisch ook beter isoleert. Hierdoor houden we het hotel gemakkelijker koel in de warme zomermaanden, en blijft de warmte beter binnen in de winter. Bijgevolg zullen er ook minder operationele kosten zijn om het gebouw te koelen en te verwarmen.

 

Verder investeren we bij de ontwikkeling van onze gebouwen ook steeds in nieuwe en duurzame technieken. Zo kiezen we steeds voor het gebruik van geothermie, waarover je in dit artikel meer kan lezen. Ook dit draagt bij tot een zo laag mogelijke energiekost doorheen het hele jaar. Door extra aandacht te schenken aan dergelijke zaken wordt het ook steeds interessanter om te investeren in nieuwbouw, in plaats van een oud, gedateerd gebouw met veel renovatiekosten.

 

 

Comment cela se traduit-il pour l’utilisateur final et pour l’investisseur ?

 

De eindgebruiker, zijnde gast van het hotel, zal duidelijk merken dat hij in een hotel zit waarbij duurdere en betere materialen gebruikt worden dan in een doorsnee hotel. Dit vertaalt zich in een gelukkige eindgebruiker die hierdoor vaker kan terugkomen om te overnachten met positieve reviews als gevolg. Iets wat de laatste jaren van levensbelang is in de hotellerie, aldus vastgoedadviseur Louis.

 

Naar de investeerder toe vertaalt dit zich in het kunnen vragen van hogere overnachtingsprijzen, waardoor er een betere opbrengst is op korte termijn. Ook de werkingskosten zullen hierdoor een stuk lager liggen dan bij een ‘goedkoop’ gebouw. Op langere termijn vertaalt zich dit in veel lagere kosten voor renovaties dankzij de langere levensduur van materialen en een hogere marktwaarde en meerwaarde bij doorverkoop.

 

 

conseiller immobilier Louis et Michiel

 

 

Pourquoi les investissements à exploitation garantie et sans souci sont-ils devenus si populaires au cours des dix dernières années ?

 

 

« Een duidelijke trend die we de laatste jaren merken is dat ons cliënteel duidelijk kiest voor absolute ontzorging. Ze willen meer genieten van het leven en niet continue bezig zijn met de investeringen die ze doorheen hun leven zijn aangegaan »

 

– Vastgoedadviseur Louis

Bij vastgoed betekent dit niet steeds bezig zijn met het onderhoud van hun pand, niet steeds op zoek gaan naar nieuwe huurders en voornamelijk geen problemen ondervinden tijdens de verhuur. Kortom: op beide oren slapen terwijl ze genieten van hun veilige investering doen in vastgoed. Hierdoor kiezen ze vaak resoluut voor vastgoed met een professionele uitbating en een zorgeloos concept.

 

 

En tant que conseiller immobilier, quels sont les lieux dans lesquels vous recommandez actuellement d’investir ?

 

De locatie is uiteraard zeer belangrijk, zeker bij een investering in vastgoed. Enerzijds raden wij aan om te investeren in locaties met ‘upworths potential’: een omgeving en buurt die de laatste jaren aan het veranderen is, waar nieuwe bestemmingen en invullingen hun plek vinden, waar veel nieuwe bedrijven komen.

 

Anderzijds zijn ook economische knooppunten of kernlocaties van groot belang. Waar werk is, wonen nu eenmaal mensen en is er bijgevolg ook een grote vraag naar logies. Dit kan in de vorm van appartementen, hotels, woningen… Wat ook opvalt is dat lonen in hoofdsteden doorgaans een stuk hoger liggen omdat er meer vraag is naar kwalitatieve werkkrachten. Ook voor een hotel met hoogwaardig huurderspotentieel zoals lobbyisten, diplomaten en bureaucraten is dit van groot belang.

 

 

Bent u zelf ook nog op zoek naar persoonlijk advies van een vastgoedadviseur? U kunt Louis steeds bereiken via het contactformulier op deze pagina.

Leave a Reply