Skip to main content
BrusselStudentenhuisvesting

De druk op de Brusselse studentenmarkt blijft torenhoog

De druk op de Brusselse studentenmarkt blijft torenhoog: is investeren in studentenkamers de oplossing?

De vraag naar studentenkamers in Brussel stijgt jaar na jaar, en de druk op de Brusselse studentenmarkt is nog nooit zo groot geweest. Met duizenden nieuwe studenten die elk academiejaar de stad binnenstromen, blijft de zoektocht naar een betaalbare en kwalitatieve studentenkamer een zware opdracht. Dit zorgt ervoor dat veel studenten zich genoodzaakt zien maandenlang te zoeken voordat ze eindelijk een kot vinden dat aan hun basisbehoeften voldoet.

“Na bijna een jaar zoeken heb ik eindelijk iets betaalbaars gevonden”

Getuigenissen zoals deze zijn geen uitzondering meer. Studenten spenderen vaak maanden op zoekplatformen en Facebookgroepen, op jacht naar een kot dat aan hun verwachtingen voldoet zonder dat het hen de kop kost. Eén van de meest gehoorde klachten is de snelheid waarmee beschikbare studentenkamers van de markt verdwijnen. Volgens een getuigenis uit een lokaal krantenartikel: “Als er een post online komt van een studentenkot dat te huur staat, zijn er binnen de twee uur vaak al 30 reacties.” Deze enorme concurrentie zorgt ervoor dat studenten snel moeten handelen, wat hen weinig tijd laat om de kwaliteit van de kamer goed te evalueren.

 

Brussel blijft de grootste en duurste studentenstad van België

Met een inwonersaantal van bijna 1,2 miljoen en een indrukwekkend aantal onderwijsinstellingen blijft Brussel de grootste studentenstad van België. Dit brengt echter ook een prijskaartje met zich mee. Uit cijfers van studentenorganisatie Brik blijkt dat de gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Brussel maar liefst 520 euro per maand bedraagt. Wil je een kamer met sanitair, dan moet je al snel 645 euro neertellen, terwijl een studio gemiddeld 724 euro kost. Deze prijzen maken Brussel meteen ook de duurste studentenstad in het land. De vraag naar kwalitatieve huisvesting is dan ook groter dan ooit, maar het huidige aanbod blijft helaas ver achter.

Studentenkamers van lage kwaliteit voor torenhoge prijzen

Hoge huurprijzen zijn één ding, maar de kwaliteit van de kamers die voor deze bedragen worden aangeboden laat vaak te wensen over. Studenten getuigen dat sommige kamers zo klein zijn dat het onmogelijk is om zelfs maar een kast of bureau te plaatsen. Eén student vertelde in een krantenartikel: “Een van de kamers die ik bezocht was zo klein dat ik er onmogelijk een kast of bureau kon zetten. Ze vroegen hiervoor 525 euro per maand, terwijl er ook een schimmelgeur aanwezig was.” Dit is helaas geen op zichzelf staand geval. De kwaliteit van het huidige kotenaanbod in Brussel is voor verbetering vatbaar, en dit zorgt ervoor dat veel studenten met frustraties blijven zitten.

De opportuniteit: investeren in studentenkamers

Voor investeerders en ondernemers ligt hier een unieke kans. De aanhoudende druk op de studentenmarkt, gecombineerd met het tekort aan kwalitatieve huisvesting, creëert een stabiele en interessante investeringsmogelijkheid. Studentenkamers kopen voor verhuur wordt steeds aantrekkelijker, zeker in een stad als Brussel waar de vraag alleen maar blijft toenemen.

“Bij Fjord RED richten we ons specifiek op deze markt. Wij bieden particuliere investeerders, ondernemers en KMO’s de mogelijkheid om te investeren in studentenkamers, en zo niet alleen bij te dragen aan het verbeteren van de huidige markt, maar ook een duurzame bron van inkomsten te genereren. De stijgende huurprijzen en het constante tekort aan kwalitatieve kamers maken het verhuren van studentenkamers in Brussel een lucratieve keuze.” Aldus Senne Van Audenhove, Project Manager bij BXLKot van Fjord RED.

De druk op de Brusselse studentenmarkt zal naar verwachting nog verder toenemen. Voor studenten blijft de zoektocht naar een betaalbare en comfortabele kamer een uitdaging. Voor investeerders biedt dit echter een kans om in te spelen op deze groeiende behoefte door te investeren in kwalitatieve studentenkamers. Door te investeren in de toekomst van studentenvastgoed kunnen we samen bijdragen aan een betere studentenhuisvesting, terwijl we tegelijk profiteren van een stabiele en veelbelovende markt.

Meer weten over studentenkamers?

Neem dan een kijkje op de projectpagina

MEER INFORMATIE