Skip to main content
ArchitectuurBrusselMövenpick Brussel Airport

Bouw prestigieuze Mövenpick Brussels Airport opgepikt in architectuurmagazines

De unieke bouw van Mövenpick Brussels Airport

Het Mövenpick Brussels Airport hotel in Zaventem heeft zichzelf stevig op de kaart gezet, niet alleen als een luxueuze accommodatie voor reizigers maar ook als een architectonisch hoogstandje dat de aandacht heeft getrokken van vooraanstaande architectuurmagazines zoals ‘Bouwen Aan Vlaanderen’ en ‘Architectura’. Met zijn opvallende ontwerp en complexe bouw heeft dit hotel de interesse gewekt van professionals en designliefhebbers wereldwijd.

 

Bouwen aan Vlaanderen

‘Bouwen Aan Vlaanderen’ benadrukt de uitdagingen van de complexe bouw

Het artikel uit Bouwen Aan Vlaanderen benadrukt de unieke kenmerken en technische uitdagingen van het Mövenpick Brussels Airport-hotel. Gelegen naast de Brusselse Ring, is dit hotel meer dan alleen een accommodatie. Het biedt 170 high-end suites, een receptie op de panoramische bovenverdieping, een rooftoprestaurant en een skylounge met adembenemend uitzicht over de omgeving. Het ontwerp, geïnspireerd door het Belgische surrealisme, combineert transparante bovenverdiepingen met gordijngevels van architectonisch beton, die doen denken aan wapperende gordijnen. Het bouwproces verliep in drie fasen, elk met zijn eigen uitdagingen, zoals de constructie van betonnen gevelpanelen die tot 9 ton wegen en op maat gemaakte liftsystemen die zorgen voor een vlotte circulatie tussen de verdiepingen.

Het projectteam, bestaande uit Fjord RED als projectontwikkelaar en Buro Architectuur als ontwerpers, slaagde erin om een harmonieus geheel te creëren dat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook functioneel en structureel uitdagend. COBE ingenieurs speelde een cruciale rol in het structurele ontwerp, waarbij ze ervoor zorgden dat de complexe constructie solide en veilig was, rekening houdend met de hoge belastingen en specifieke eisen van het gebouw.

De gevels, uitgevoerd door CS Raamconstructies, zijn een mix van glas en beton, met speciale aandacht voor geluidsisolatie en thermische regeling om het comfort van de gasten te maximaliseren. Enjoy Concrete leverde de betonnen gevelpanelen, elk met geïntegreerde gordijnstructuren die symbool staan voor de artistieke visie achter het ontwerp.

Architectura legt de focus op de architectonische hoogstandjes

Architectura werpt een licht op de architecturale hoogtepunten van het Mövenpick Brussels Airport-hotel, met nadruk op de innovatieve gordijngevels en het gebruik van materialen zoals glas en beton. Het ontwerp van Buro Architectuur, geïnspireerd door het Belgische surrealisme, is een statement op zichzelf, met golvende ornamenten die de gevels karakteriseren. De gordijngevels, vervaardigd door Enjoy Concrete, werden op maat geproduceerd met behulp van geavanceerde 3D-modelleringstechnieken, wat resulteerde in een unieke en opvallende visuele uitstraling.

Net zoals in het artikel van Bouwen Aan Vlaanderen wordt ook hier de complexiteit van het bouwproces benadrukt, vooral bij het dakniveau waar strikte hoogtebeperkingen golden vanwege de nabijheid van Brussels Airport. De samenwerking tussen alle betrokken partijen, inclusief AB-Eiffage voor de bouw en Orona voor de liften, speelde een essentiële rol in het succesvol afronden van dit ambitieuze project.

Samenwerking en uitdagingen in de bouw

Beide artikelen benadrukken de samenwerking tussen verschillende partijen, zoals AB-Eiffage voor de ruwbouw en COBE ingenieurs voor het structurele ontwerp, evenals leveranciers zoals Orona voor de liften en CS Raamconstructies voor het buitenschrijnwerk. De uitvoering van dit project vereiste niet alleen technische expertise, maar ook een nauwgezette planning en samenwerking om de unieke architecturale visie te realiseren binnen de gestelde deadlines.

Conclusie

Het Mövenpick Brussels Airport-hotel is niet zomaar een nieuw gebouw/hotel langs de Brusselse Ring, maar een architectonisch en technisch meesterwerk dat de grenzen van ontwerp en constructie verlegt. Met zijn uitdagende geometrie, complexe constructie en oogstrelende esthetiek verdient dit hotel terecht de aandacht die het heeft gekregen van vooraanstaande architectuurpublicaties. De combinatie van innovatie, functionaliteit en artistieke visie maakt Mövenpick Brussels Airport een iconisch voorbeeld van hedendaagse architectuur in België.

 

Heeft u interesse in de volledige artikels over het fascinerende Mövenpick Brussels Airport-hotel in Zaventem? Verdiep u dan in de wereld van innovatieve architectuur en ontdek hoe dit hotel een blijvende indruk achterlaat in het Belgische hotelwezen!

Meer weten over Mövenpick Brussels Airport?

Neem dan een kijkje op de projectpagina

MEER INFORMATIE