Skip to main content
BrusselNieuwbouwappartementenStudentenhuisvesting

Brusselse kanaalzone, de buurt met meerwaardepotentieel.

BXLKot kijkt uit op het kanaal

De opwaardering van de Brusselse kanaalzone vormt een cruciale stap in het streven naar een nieuw stadlandschap. Het ambitieuze project heeft zijn wortels in een traject dat al vele jaren, zelfs decennia, aan de gang is. Historisch gezien was de kanaalzone voornamelijk een bloeiend industrieel gebied, vooral in de jaren 1930. Echter, na de jaren 1960 nam de industriële activiteit af, waardoor de zone geleidelijk aan veranderde in een onderbenut gebied. De Brusselse kanaalzone is op dit moment een stille herinnering aan een rijk verleden van industrieel grootsheid, maar er worden momenteel plannen uitgevoerd om het te transformeren naar een levendig en bruisend gebied. Denk daarbij aan succesverhalen in Antwerpen, Leuven en Gent, waar voormalige industriële terreinen zijn omgevormd tot bruisende centra van activiteit. De herwaardering van de kanaalzone kadert perfect in de bredere context van de heropleving van Brussel als een dynamische en aantrekkelijke stad, waar geschiedenis en moderniteit hand in hand gaan.

Dé hippe buurt van Brussel

Dé Brusselse kanaalzone staat op het punt om uit te groeien tot dé hippe buurt in Brussel binnen de komende 5 jaar, en twee nabije projecten vlakbij BXLKot spelen hierbij een cruciale rol. Allereerst is er Abattoir, de voormalige slachthuissite die nieuw leven werd ingeblazen met een bloeiende foodmarket. Momenteel bevindt het project zich in fase 2, waarbij een kantoorontwikkeling wordt gerealiseerd met als kers op de taart een gloednieuw stedelijk binnen- en buitenzwembad op de bovenste verdieping. Dat initiatief zal niet alleen de lokale economie stimuleren, maar ook een bruisende sociale hub creëren voor studenten die op zoek zijn naar ontspanning. Daarnaast hebben we de vernieuwde campus van het RITCS, dat naast lesruimtes, ook een akoestische performante theaterzaal en filmstudio bevat dat bijdrage zal leveren aan de culturele en educatieve dynamiek van de buurt. De studenten van de Erasmushogeschool kunnen er ook terecht voor hun colleges, waardoor deze campus een broedplaats zal worden voor creativiteit en innovatie, waardoor de kanaalzone zich ongetwijfeld zal positioneren als dé place to be in Brussel.

Kanaalzone Brussel

De troeven van het kanaal

Een woning aan het water, heeft zich gevestigd als een van de meest begeerde locaties voor vastgoed in België. De waterrijke gebieden aan De Leie in Sint-Martens-Latem en De Zaat in Temse, de Vaartkom in Leuven, ’t Eilandje in Antwerpen of de Nieuwe Dokken in Gent genieten nu reeds van een aanzienlijke premium in prijs.

In steden zoals Londen, waar wonen aan het water al langer de trend is, hebben vastgoedprijzen met zicht op het water een significante hogere waarde. Een appartement in de straat Shad Tames, dichtbij de Tower Bridge, kost bijvoorbeeld 89% meer met zicht op het water dan in dezelfde straat zonder zicht op het water. Het huren van een appartement in deze straat kost zelfs 49% meer met zicht op de Thames. Die bevindingen onderstrepen de toenemende waarde die vastgoed aan het water met zich meebrengt, een trend die nu ook zijn weg vindt naar de Belgische vastgoedmarkt.

Niet alleen in Londen, maar ook landinwaarts blijft de trend van kracht. Uit een onderzoek uitgevoerd door Anthony Bouckaert dat peilt naar de meerprijs van nieuwbouwappartementen met zicht op het water in de steden Hasselt, Gent en Antwerpen zien we dat de prijs van de appartementen met zicht op het water gemiddeld 469.217,01 euro bedraagt en degenen zonder zicht op het water 333.782,42 euro.

De hypothese dat een nieuwbouwappartement met uitzicht op het water de verkoopprijs verhoogt, wordt bevestigd in Hasselt. Een nieuwbouwappartement met uitzicht op de Hasseltse Kanaalkom heeft gemiddeld een vraagprijs die met 92.583 euro stijgt.

In Antwerpen resulteert uitzicht op het water bij een nieuwbouwappartement in een gemiddelde stijging van de vraagprijs met 63.432 euro. Hoewel iets lager dan in Hasselt, moeten investeerders nog steeds rekening houden met een aanzienlijke meerprijs.

Wanneer we kijken naar de huurprijzen in Antwerpen zien we dat het gemiddelde voor een nieuwbouwappartement zonder waterzicht 967 euro is.  De meerprijs die men hier betaalt bedraagt 164 euro. Dat komt neer op een verhoging van 17%.

Maar waarom betalen mensen graag extra om aan het water te wonen? Het antwoord ligt in de unieke voordelen die een locatie aan het water biedt. Het panoramische uitzicht op een kanaal, meer of rivier creëert een gevoel van rust en ontspanning. Bovendien draagt de schaarste van locaties aan het water bij aan de aantrekkelijkheid ervan. Daardoor stijgt de vraag en daardoor worden de prijzen opgedreven. Die combinatie van factoren maakt de kanaalzone tot een waar paradijs voor bewoners en studenten, die op zoek zijn naar exclusieve en idyllische locaties.

Strategische toplocatie

De ligging van BXLKot is buitengewoon strategisch gepositioneerd recht tegenover de Erasmushogeschool in Brussel. Het zit midden in een netwerk van meer dan 10 campussen van verschillende hogescholen en universiteiten binnen een straal van slechts 4 kilometer. Die ideale locatie weerspiegelt de grote vraag naar hoogwaardige studentenhuisvesting in het binnenkort levendige academische centrum.

In termen van bereikbaarheid ligt BXLKot op slechts 200 meter van Metrohalte Delacroix en slechts 270 meter van halte Jacques Brel. Dat betekent dat u binnen enkele minuten het Brussel-Zuid station kunt bereiken, een cruciaal knooppunt dat toegang biedt tot de rest van België. Met zijn strategische ligging en uitstekende verbindingen biedt BXLKot niet alleen een comfortabelere woonomgeving, maar ook een gemakkelijke toegang tot alles wat Brussel te bieden heeft.

 

Heeft u interesse en wil u graag meer weten over de mogelijkheden? Neem dan zeker hier een kijkje!