De normen op vlak van EPC voor een opbrengsteigendom zijn sinds kort verstrengd, waardoor je met een vernieuwde visie moet kijken naar een opbrengsteigendom. In dit artikel neemt vastgoedadviseur Nico jou mee in de nieuwe wetgeving, waar je moet op letten en de mogelijkheden die dit biedt naar de toekomst op vlak van energieprestatiecertificaten.
Wat is een EPC-certificaat?
Een EPC, voluit Energieprestatiecertificaat, is een certificaat dat de energetische waarde van een woning uitdrukt. Je vindt er een waarde of kengetal in terug, die specifiek is voor een bepaalde woning of appartement, die het gemiddelde verbruik per vierkante meter uitdrukt. Hoe lager dit kengetal, hoe beter je woning scoort.
Het energieprestatiecertificaat werd ingevoerd in 2009 en is verplicht bij de verkoop en de verhuur van een woning en blijft 10 jaar geldig. Uiteraard, bij verbeterings- en renovatiewerken, lijkt het wel interessant om een nieuw EPC-attest aan te vragen.
Om een zo laag mogelijke score te bekomen, hebben heel wat verschillende factoren een invloed. Denk hierbij voornamelijk aan de impact van de ‘buitenschil’ van een gebouw. De kwaliteit van de (spouw)muren, raam- en deurisolatie, dikte van de dakisolatie etc. Daarbovenop komt dat de technieken die in een woning gebruikt zijn ook stevig doorwegen op de score. Voorbeelden hiervan: aanwezigheid van zonnepanelen, type warmtebron, ventilatie, hernieuwbare energie…
Wijzigingen sinds 1 oktober 2022
Sinds 1 oktober 2022 mogen de eigenaar-verhuurders van een eigendom met EPC-peil ‘E’ of ‘F’ de huurprijs in de komende 12 maanden niet meer indexeren. Dit heeft de Vlaamse regering onlangs beslist. De huurprijs van woningen en appartementen met een score ‘D’ mogen het komende jaar wel verder geïndexeerd worden, zij het met de helft van de gezondheidsindex.
Dit alles kadert in functie van de doelstellingen voor 2050 om de energetische norm voor woningen en appartementen te zetten op een maximaal verbruik van 100 KWH/m2. (= niveau A) De huidige socio-economische omstandigheden waarbij duidelijk is geworden dat woonkwaliteit en energiekosten hand in hand gaan, versterkt deze beslissing.
Impact op de (ver)huurdersmarkt
Deze maatregelen en verstrengingen van het woondecreet zijn specifiek gericht om de woonkwaliteit te verhogen in Vlaanderen en huren betaalbaar te houden. Het spreekt voor zich dat zij een impact hebben op de huurdersmarkt. Want stel nu dat je zelf een woning bezit en verhuurt met een EPC-score ‘E’, wat zijn dan de mogelijkheden die je hebt?
Woning renoveren
Als eigenaar kan je ervoor kiezen om de woning te gaan renoveren. Er zijn renovaties mogelijk die we kunnen beschouwen als ‘quick-wins’ – snelle investeringen met een beperkt budget om het E-peil naar beneden te krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de isolatie van een dak. Merk wel op dat verbeteringswerken die zorgen voor een sterk verlaagd E-peil vaak duurdere renovaties zijn. Nieuwe ramen en deuren, spouwmuurisolatie, zonnepanelen of nieuwe warmtebronnen zijn allemaal verbeteringswerken met een stevig prijskaartje. Verbeteringen die, wanneer ze uitgevoerd zijn, ook zorgen voor een hogere huurprijs achteraf.
Niet meer verder indexeren
Je kan er ook bewust voor kiezen om de situatie te accepteren zoals ze is en niet meer verder te indexeren. Sommige verhuurders gaan ermee akkoord om in de nabije toekomst geen verbeteringswerken meer te doen. Zij zien hun huurinkomsten uiteraard niet meer meestijgen met de huidige, torenhoge inflatie. In reële waarde verlies je dus enige huurinkomsten.
Verkopen van je verhuurwoning
Iets wat we de laatste tijd vaak merken binnen ons eigen cliënteel, is dat er steeds meer eigenaars van oudere verhuurpanden opkijken tegen de hoge investering om te renoveren en direct kiezen voor de verkoop van een woning, wat een vergroot aanbod geeft op de markt. De verkopers gaan dan op zoek naar een betaalbaar alternatief, in nieuwbouw, waar ze zich voor een lange periode geen zorgen moeten maken over deze EPC-normen bij verhuur.
Toekomstgericht vastgoed kopen voor verhuur
Wat je ook doet, als eigenaar ben je quasi verplicht om in actie te schieten.
Er wordt verwacht dat er de komende tijd wel enige beweging zal zijn op de huurdersmarkt. Zo zijn snellere huurderswissels een mogelijkheid, aangezien je als eigenaar niet meer kan indexeren. Mogelijks wordt een hogere huurprijs vragen bij de wissel van huurders het ‘nieuwe normaal’. Verder zullen investeerders die kiezen om te renoveren op korte termijn een hogere huurprijs kunnen halen.
Bij het kopen van vastgoed specifiek voor verhuur, zal er in de toekomst nog meer rekening moeten gehouden worden met de kwaliteit van materialen, duurzaamheid van een gebouw en innovatieve technieken. Iets waar bij het ontwerp en de bouw van Mövenpick Brussels Airport zeer bewust rekening gehouden werd.
Zo is er gekozen voor elektrische laadpalen in de ondergrondse rotatieparking ‘Parking 21’, wordt er gebruik gemaakt van geothermie om het hotel te verwarmen en te verkoelen, warmtepompen volgens de laatste normen en beschikt het gebouw over een betonnen gevel met een lange levensduur, een betere akoestiek en thermische isolatie.
Wens je zelf ook te investeren in duurzaam, toekomstgericht vastgoed met interessante verhuuropbrengsten? Ontdek de laatste mogelijkheden in Mövenpick Brussels Airport.