Skip to main content
DuurzaamHotelinvesteringenInvesteren

Een hotelkamer kopen bij een uitbater die op lange termijn denkt.

Een hotelkamer kopen bij een uitbater

Een hotelkamer kopen als investering: het is nog steeds een nicheinvestering in de vastgoedmarkt. Waarom zou men als particulier de stap zetten om te investeren in een hotelkamer? We wegen hier even de mogelijkheden af.

Voor sommige vastgoedinvesteerders zal dit een no go zijn, voor anderen een ideale diversificatie van de portefeuille of een haalbare vastgoedinvestering. Indien u de stap zet bestaat er alsnog een onderscheid tussen een hotelkamerinvestering op de korte en lange termijn. Zaakvoerder Mathieu Vancanneyt licht ons zijn visie hierop toe.

Een hotelkamer kopen als klassieke vastgoedinvestering, koopkrachtbehoud en rendement

“Als u zelf in een eigendom met notariële akte wil investeren bent u wellicht al overtuigd van de voordelen die vastgoed biedt. Vastgoed volgt, mits kleine pieken en dalen, altijd de inflatie. Dat wil zeggen: verkoopt u iets op lange termijn dan behoudt het vastgoed altijd zijn koopkracht. Vastgoed is daarmee historisch steeds een baken van koopkrachtbehoud gebleken. Daarbovenop geniet u nog eens een rendement door verhuur. Dat rendement neemt jaar na jaar toe dankzij inflatie. Doe je de verhuur zelf dan haal je wellicht een hoger rendement. Kies je voor een rentmeester of beheerder dan zal dat rendement wellicht iets lager uitvallen maar heb je als investeerder ook niet de lasten of bijkomstige problemen. Vandaag merken we dat veel vijftig plussers omwille van dat gegarandeerd beheer steeds vaker kiezen voor hotelvastgoed. Binnen deze markt zijn er echter heel wat mogelijkheden.”

Investeren op korte termijn

“Eerst en vooral kan men investeren in een hotelkamer met gegarandeerd rendement. Je hebt dan een rendement waar in de meeste courante gevallen één jaar garantie door een bankwaarborg achter zit. Deze uitbetaling wordt dan jaarlijks met de gezondheidsindex aangepast. Af een toe zitten er ook pauzes in de uitbetaling door renovatieperiodes. Kopers krijgen dan maar de helft van hun rendement uitbetaald. Gezien de verkoper wil starten met een zo hoog mogelijk procentueel rendement dient hij het gebouw zo goedkoop mogelijk te zetten. Op korte termijn is dat voordelig tot de eerste slijtages eraan komen.”

Investeren op lange termijn

Een tweede manier is kiezen voor een hoger rendement op lange termijn. Fjord RED bouwt volgens die filosofie met het Mövenpick Brussels Airport hotel één van de paradepaardjes, aldus Mathieu Vancanneyt. We hebben hier volop de kaart getrokken van kwaliteit. Het weerspiegelt zich van de facade tot in de kleinste interieurdetails. Neem nu de facade met betonnen gordijnen door Enjoy Concrete. Geen folietje of een dure grap maar een bewuste keuze voor onverwoestbaar high end beton die de aandacht dagelijks moet trekken van de vele passanten op de Brusselse ring. Goed materiaal die ook nog eens een knap staaltje marketing bevat. Het is een combinatie die onze investeerders wel weten te waarderen. Ze betalen liever wat meer voor een degelijk gebouw in plaats van de klassieke projectontwikkeling: zo goedkoop mogelijk bouwen om zo snel mogelijk te verkopen en er de maximale winst uit te slaan.

Bij de bouw van Mövenpick hebben we eerst en vooral gekozen om iets neer te poten waarin we zelf graag op lange termijn mede-eigenaar zijn. We houden ook bewust een aantal kamers zelf in. Eigenlijk bouwen we letterlijk zoals we voor onszelf zouden bouwen. We opteren voor materialen die een zeer hoge kwaliteit hebben. Dat staat voor ons gelijk met een zeer hoge slijtageduur. Het zit hem letterlijk in de details. Zo opteren we bij de plinten in de gang bijvoorbeeld voor gebruik van massief hout. Dat is ook heel bewust. Dagelijks passeert men in de gangen met schoonmaakgerief en karren. Opteer je voor een fineer dan heb je vlug krassen of stukken die onherstelbaar zijn. Kies je voor massieve plinten dan kan men wel een paar keer ertegen rijden. Het is de keuze die wij als bedrijf dat ook zijn beheer zelf doet bewust maken zegt Mathieu Vancanneyt.

Wij investeren liever dubbel zoveel in een goede materiaalkwaliteit en een A + label dan brol die zo kapot is. Bij de klassieke promotoren speelt dat natuurlijk geen rol. Zij geven traditioneel de uitbating uit handen aan een derde partij. De promotor is dan slechts 10 jaar aansprakelijk en nadien is het gebouw volledig in handen van de eigenaar en de uitbater. Dat zijn de hotelkamers die men bouwt zoals een goedkope woning zegt Mathieu Vancanneyt. Je neemt de goedkoopste crepi of baksteen, kiest voor vloeren van 25 euro per m². We kennen dat allemaal. Wij noemen het een beetje lacherig de prijsverkopers. Je herkent ze vaak omdat ze hun product aan de prijzen van gisteren kunnen aanbieden. Dat zal dan all- in wel lager dan 200.000 euro zijn. Zelf zou dat niets voor mij zijn want ik ben namelijk geen fan van wegwerpproducten, aldus Mathieu.

Meer weten over Mövenpick Brussels Airport?

Neem dan een kijkje op de projectpagina

MEER INFORMATIE

Leave a Reply