Skip to main content
DuurzaamFjord REDInvesteren

Interview Mathieu Vancanneyt

Mathieu Vancanneyt zaakvoerder en oprichter Fjord RED

Toekomstvisie & kinderdromen: ontmoet Mathieu Vancanneyt

Door mee aan de wieg te staan van Fjord zie ik een persoonlijke droom uitkomen. Wie is Mathieu Vancanneyt, waar komt mijn droom vandaan en hoe we met Fjord de wereld een beetje mooier maken, lees je hier.

Mijn fundering

Al van jongs af aan was het mijn doel om iets tastbaars te creëeren of mee te helpen creëren. Volgens mij halen de meeste mensen voldoening uit het maken van iets, of dat nu een kast of een gebouw is. Iets scheppen, dat was mijn droom.

In het middelbaar koos ik daardoor vrij snel architecturale vorming. Tegen het einde van mijn secundaire schoolcarrière twijfelde ik tussen architectuur of geschiedenis, hoewel mijn richting me natuurlijk op die eerste voorbereidde. Uiteindelijk koos ik uit pure interesse geschiedenis, een brede richting met een schat aan algemene kennis.

Uiteindelijk specialiseerde ik me in bedrijfsgeschiedenis en economische geschiedenis, met een master economie als kers op de taart. Het zijn geen voor de hand liggende combinaties, maar vandaag vormen ze een sterke fundering voor mijn werk.

Heel wat studiegenoten zijn architect, werfopzichter of stabiliteitsdeskundige, of ontwerpen en voeren projecten uit. Dankzij de projectontwikkeling bij Fjord RED, kan ik het allemaal een beetje zijn. Via het ontwikkelingsproces volg ik elke stap nauwgezet mee en geef ik onze toekomstige omgeving mee vorm.

Belgische architectuur vanaf de eerste steen

Architectuur is een belangrijke pijler bij Fjord RED. We starten namelijk vanuit een circulair concept. We menen dat architectuur één van de Belgische sterkmakers is. Onze architectenbureaus behoren tot de wereldtop, we willen ze dan ook promoten.

Architectuur moet doordacht zijn, de levenskwaliteit verhogen, de omgeving verbeteren. Als bedrijf willen we de beleving in alle facetten doortrekken. Het is uiteraard aangenamer om te vertoeven in een esthetische en bruisende omgeving dan ergens anders. Dat streven we na met al onze projecten. In plaats van de spotlight te stelen, willen we met onze architectuur subtiel de omgeving opwaarderen en accentueren. Alles moet zichzelf uitwijzen zonder wegwijzers. Over iedere centimeter denken we na.

Onze architectenbureaus behoren tot de wereldtop, we willen ze dan ook promoten. – Mathieu Vancanneyt

Vandaag gaan we bedachtzaam om met bouwmaterialen, dus is het maar normaal dat we dat ook met onze grond en omgeving doen. Bij Fjord RED geloven we in de meerwaarde van de architect voor de beleving en mogelijke transformatie naar andere functies. Alles is immers in beweging, ook vraag en aanbod en dus de invulling van een gebouw. We starten altijd met een flexibele toekomstvisie.

Anders dan anders

In tegenstelling tot andere projectontwikkelaars, bekijken we bij Fjord RED elk project in de eerste plaats als uitbater. We maken studies van mogelijke omgevingen, analyseren waar er nood is aan een project en beginnen dan met een ontwerp.

Diversificatie, invulling, programma, rendabiliteit, beleving, iets waar je zelf liefst zou komen: dat is wat we najagen. Klassieke ontwikkeling start met een grond te kopen, daar een zo goedkoop mogelijk gebouw met zoveel mogelijk monotone units op te zetten en die te verkopen. Je krijgt één keer de winst van een verkoop en de kous is af. Dat zien we bij klassieke appartementenverkoop zonder uitbating, althans. En daar zit het verschil met Fjord.

Fjord RED creëert een aangename leefomgeving voor iedereen. – Mathieu Vancanneyt

Als uitbater engageren we ons voor de lange termijn. We zoeken niet naar goedkoop, wel naar duurzaam. We gaan niet voor gemakkelijk, wel voor transformeerbaar. Wij geloven in een economie waar vastgoed meer en meer een dienst wordt en waar de markt zich meer als een huurdersmarkt gaat profileren.

Het is dan efficiënter als één partij met een professioneel netwerk de huur beheert, zoals in de hotelsector. Mensen verhuizen vaker en vaker. Projecten zoals deze van Fjord RED creëren een aangename en betaalbare leefomgeving voor iedere leeftijd en elke situatie.

Fjord RED, what’s in a name?

Tot slot komt onze filosofie ook terug in onze naam. Een fjord krijgt langzaam vorm tot het een van de mooiste natuurfenomenen ter wereld is. Met ouder te worden, groeit de schoonheid en de werking van een fjord. Zo willen we ook evolueren als bedrijf. Niet te snel gaan, maar geleidelijk groeien en bloeien dankzij sterke fundamenten. We willen het vooral zo goed mogelijk aanpakken.

Onze naam is niet erg typisch voor een projectontwikkelaar, maar dankzij onze rol als uitbater zijn we zelf ook niet heel erg typisch. En daar zijn we trots op.

Mathieu Vancanneyt

Wilt u meer weten over Mövenpick Brussels Airport Living?

Neem dan een kijkje op de projectpagina

MEER INFORMATIE

Leave a Reply