Skip to main content
AB EIffage, de trotse aannemer van Mövenpick Brussels Airport

Met welke (grote) projecten zijn jullie momenteel bezig?

Momenteel zijn wij met heel wat verschillende projecten bezig in Vlaanderen. De grootste hiervan zijn de volgende:

  • Heldentoren Knokke
  • Renovatie van het station Gent-Sint-Pieters
  • Ondergrondse parking station Kortrijk
  • Nieuw Administratief Centrum Gent
  • AZ Monica Antwerpen

Vanwaar kennen de mensen AB Eiffage vooral?

Mensen ken AB Eiffage vooral omdat ze deel uitmaakt van de grote groep Eiffage. Deze is Europees marktleider op het gebied van bouwen concessies. Die naamsbekendheid is te danken aan de reeds meer dan 100 000 gerealiseerde projecten wereldwijd.

Onze roots gaan 300 jaar terug, tot aan het beginvan de 18de eeuw, bij de start van timmerman Verbeeck. De ambitieuze timmerman werd later klokkentoren-bouwer. Daarna werd de toren-timmerman een schrijnwerker-metselaar. Dit gebeurde van vader op zoon tot in 1939 de bvba ‘Antwerpse Bouwwerken’ het levenslicht zag. AB Eiffage begon ooit met het doel om het Antwerpse landschap meer volume te geven door onder andere het Hilton hotel ende metrolijnen aan te passen. Op heden werken we mee aan de vormgeving van het volledige Vlaamse landschap.

Wat maakt jullie zo speciaal ten opzichte van andere bedrijven?

Wat ons speciaal maakt is dat we de mentaliteit van een KMO hebben, met een eigen DNA en identiteit, maar kunnen werken volgens de voordelen van een grote bouwgroep. Binnen onze groep heerst er bovendien een kennisdelings cultuur. Willen we iets weten van waterbouw? Dan kloppen we aan bij ons zusterbedrijf Herbosch-Kiere. Voor interieurinrichting kunnen we terecht bij Reynders en voor prefab betonstructuren bij Vuysteke. We kunnen rekenen op partnerships binnen de groep waardoor we zorgen voor een wijde geografische spreiding.

Waarom kiezen klanten voor jullie en niet voor een ander bedrijf?

Bij AB kan men rekenen op een sterke technische know-how. We ondersteunen onze opdrachtgevers, bij technische uitdagingen, door de expertise van onze ingenieurs maximaal tot hun recht te laten komen. We bouwen vandaag met de kennis van morgen. Met dit in ons hoofd zoeken we naar type werken waarbij we steeds technisch uitgedaagd worden om creatieve oplossingen te voorzien.

Waar zijn jullie momenteel mee bezig bij het project van Fjord RED en wat staat er de komende weken op de planning?

Momenteel zijn de laatste grondwerken in uitvoering.De komende weken zal er gestart worden met de eigenlijke ruwbouw werken. Gezien de beperkte ruimte rond de bouwplaats zal in eerste instantie de torenkraan gemonteerd worden. Pas na de montage van de kraan kunnen de werken echt van start gaan en zal de bouw van de kelder aanvatten.

Waarom hebben jullie ingestoken voor dit project, waar zit de rendabiliteit voor jullie?

Het project is dusdanig opgebouwd dat zowel in de kelder als bij de hogerliggende verdiepingen aanzienlijke repetitie in de werken optreedt. Hierdoor kunnen de bouwprocessen geoptimaliseerd worden en de rendementen van de verschillende ploegen steeds verbeterd worden.

Wat zijn de grootste uitdagingen bij dit project en hoe pakken jullie deze aan?

De grootste uitdaging zit hem in de opstart van de werken waarbij er zeer weinig ruimte rond de bouwput is. De focus wordt erop gelegd om zo snel mogelijk de eerste torenkraan te monteren zodat alle nodige materialen op een economische manier in de bouwput geplaatst kunnen worden. Daarnaast zal het gezien de huidige marktsituatie van cruciaal belang zijn alle bestellingen tijdig door te voeren opdat de leveringen op tijd gegarandeerd kunnen worden.

Hebben jullie al gelijkaardige projecten of hotels gerealiseerd?

Onder andere het hotel naast de Ghelamco Arena werd door AB gebouwd. Daarnaast zijn we als AB-Eiffage bekend met hoogbouw uit diverse andere projecten waarvan het meest recente het project Heldentoren is waar we luxeappartementen bouwen in een gebouw van 20 verdiepingen hoog.

Wat is het grote voordeel van beton t.o.v. klassieke baksteen bij dit type projecten?

De betonpanelen aan de gevel zorgen ervoor dat grote vlakken in een manipulatie kunnen afgewerkt worden. Het vermijdt de noodzaak om het volledige gebouw te voorzien van stellingen en of hefsteigers. De werken kunnen uitgevoerd worden met telescopische hoogtewerkers, wat zowel naar organisatie op de bouwplaats als naar planning toe een voordeel is. Bovendien worden de elementen in een atelier gemaakt, wat maakt dat men minder weersafhankelijk is voor de productie hiervan, wat op zich dan weer een positieve invloed op de planning heeft.

Hoe gaan jullie de werfinrichting aanpakken? Welke uitdagingen bezorgt de oppervlakte van het perceel jullie?

De uitdaging is het grootst tijdens de bouw van de kelder. Eénmaal deze klaar is, kan de dakplaat gebruikt worden voor transport en stockage van materialen. Tijdens de bouw van de kelder worden twee torenkranen voorzien. Een eerste ter hoogte van de toekomstige inrijhelling en een tweede tussen bouwfase 1 en 3. Hiermee is de volledige werfzone bereikbaar met de kranen en kan het lossen van vrachtwagens ten allen tijden gebeuren.

Dit is een project in de categorie hoogbouw? In welke mate maakt dit de zaken meer complex ten opzichte van middelhoogbouw?

Het bouwen van een hoogbouw project heeft vooral invloed op de logistiek van mensen en materialen. Daarnaast zijn er altijd taken die uitgevoerd dienen te worden aan de randen van het gebouw en hoewel hiervoor alle nodige collectieve veiligheidsvoorzieningen getroffen worden, moeten we toch telkens vaststellen dat deze werken op hoogte niet door iedereen even vlot kunnen uitgevoerd worden.

De hoogte van de torenkraan is beperkt door de nabijheid van vliegroutes en Skeyes. In welke mate maakt dit de bouw moeilijker, bvb. van de sky lounge?

Deze beperking in hoogte is zeker een uitdaging, momenteel is het zo dat er ten gevolge van de maximaal opgelegde hoogte van de kraan er maar een vrije ruimte van 5.5m onder de haak van de kraan zal zijn. Klassiek wordt gerekend met 10m ten behoeve van kettingen en last. Dit houdt in dat er voor de bovenste verdieping zal moeten gewerkt worden met korte kettingen en evenaars.

Het gebeurt soms dat de kelder en de bovenbouw door twee verschillende aannemers worden uitgevoerd. Jullie wilden enkel een contract voor het volledige gebouw? Waarom was het voor jullie essentieel om zowel boven als onderbouw te doen of was dit louter een financiële kwestie?

AB is een aannemer die het volledige pakket ( sleutel op de deur ) kan en wenst aan te bieden. Onze organisatie is afgestemd om de bouwheer een volledige uitvoering aan te bieden tegen een correcte prijs, waarbij deze zich geen zorgen hoeft te maken over een opsplitsing in verschillende kleinere delen. De volledige coördinatie van alle leveranciers en andere tussenkomende partijenzit in ons DNA. Als AB zijn wij ervan overtuigd dat dit onze meerwaarde is voor de bouwheer.

Er waren behoorlijk wat kandidaten voor dit project. Waarom denken jullie dat de projectontwikkelaar voor jullie heeft gekozen?

Ons plan van aanpak, de uitwerking van een gedetailleerde uitvoeringsplanning en ook onze marktconforme prijs voor het geheel van de ruwbouw en dakwerken heeft zeker de bouwheer kunnen overtuigen om voor AB te kiezen.

Wil je meer te weten komen over het laatste project van Fjord RED? Ontdek alles over Mövenpick Brussels Airport via deze pagina!

Leave a Reply