Skip to main content
BrusselInvesterenStudentenhuisvesting

Toekomstmuziek: investeren in studentenkoten in Brussel zit in de lift!

Studentenkoten in Brussel

De Belgische markt van studentenhuisvesting is tegenwoordig een zeer interessante investeringsmarkt. Dit blijkt uit de laatste ‘Kotkompas’-studie van Stadim, al 25 jaar een onafhankelijk en toonaangevend adviesbureau, en Diggit studentlife. Zij bemerkten dat de vraag naar kwalitatief studentenvastgoed zeer groot is in de toonaangevende Belgische studentensteden zoals Gent, Leuven en Brussel. In die mate dat deze vraag een heel stuk hoger ligt dan het huidige, bestaande aanbod. Uit de studie blijkt ook dat deze vraag in de komende 10 jaar nog verder zal blijven toenemen. In dit artikel zetten we de spreekwoordelijke spotlight op Brussel, dat zich al jaren de grootste studentenstad van België mag noemen.

Momenteel kunnen we spreken over een duidelijk tekort aan studentenkamers in Brussel. Met 110.000 studenten per jaar is dit momenteel de grootste studentenstad. Groter dan pakweg Gent of Leuven. Eén van de redenen waarom Brussel zo populair is, is de verscheidenheid aan opleidingen die voor handen zijn. Brussel is bovendien ook heel populair bij buitenlandse studenten die een opleiding in België verkiezen dankzij het hoge niveau van onderwijs, een beduidend lagere studiekost dan in onze buurlanden en de zogenaamde ‘English Taught Programs’.

 

In de praktijk merken we dat studeren gemakkelijker is geworden dan pakweg 15 jaar geleden, terwijl er wel langer over wordt gedaan. Als we even terugkeren in de tijd, dan zien we dat studenten verplicht werden om voor alle vakken af te studeren met minstens 12/20, in datzelfde jaar. Tegenwoordig kan je gemakkelijk vakken overdragen naar volgende studiejaren, 4 à 5 jaar doen over een opleiding met een initiële duurtijd van 3 jaar en wordt er vaak nog een extra schakelprogramma gevolgd voor een tweede bachelor-, masterdiploma of postgraduaat.

In combinatie met het feit dat studeren aan een hogeschool of universiteit steeds meer een sociale must wordt, in vergelijking met 50 jaar geleden, zorgt dit ervoor dat het aantal studenten een serieuze boost krijgt.

Ook in de komende 10 jaar zal de stijgende vraag van naar studentenwoningen blijven toenemen. Uit de ‘Kotkompas-studie’ blijkt dat er tegen 2030 een groei wordt voorspeld van 28% aan studenten, wat zou neerkomen op 30.800 extra studenten in België. Dit resulteert in een totaal tekort aan 95.000 studentenkoten, louter en alleen in functie van het toenemende aantal studenten.

 

Het grootste gevolg van deze uitzonderlijk grote vraag en het schaarse aanbod, is dat de prijs stijgt. Een principe dat we al kennen uit onze eerste lessen economie. Dit resulteert dat Brussel zich de duurste studentenstad in België mag noemen. De gemiddelde verhuurprijs voor een studentenkot met eigen sanitair bedraagt momenteel 485 euro. Wil je liever een eigen studio? Dan betaal je hiervoor gemiddeld 560 euro.

 

 

Een studentenkot wordt enorm schaars in Brussel

De Kotkompas-studie toont hierboven de groei van het aantal studenten aan voor de komende jaren en bijgevolg ook de grotere vraag een studentenhuisvesting. Een andere vaststelling die Fjord RED zelf kon doen, tijdens haar eigen marktonderzoek, is het verouderd aanbod aan studentenkoten. Momenteel is er een groot aanbod dat dateert uit de jaren ’60, ’70 en ’80, en die volgens de hedendaagse normen niet meer vergunbaar zou zijn omwille van volgende verschillende redenen:

–       Brandveiligheid

–       Energie-efficiëntie

–       Grotere leefruimtes nodig – normen qua minimumoppervlaktes

–       Bestaande kelderkoten: koten zonder raam, enkel met lichtkoepel

–       Woningen die niet meer opgesplitst kunnen worden in verschillende koten

Ook hieruit blijkt de nood aan nieuwe studentenkoten, die wel voldoen aan de hedendaagse normen.

 

Investeren in studentenkoten

Uit bovenstaande cijfers en studiemateriaal blijkt dat een studentenkot een interessante investering kan zijn. Heb je er al eens aan gedacht om zelf een studentenkot te kopen, om te verhuren? Dit kan als spreiding in je portefeuille, om zelf te laten gebruiken door één van je kinderen of kan gezien worden als alternatief voor klassieke bancaire producten en beurzen.

We geven graag kort enkele tips mee wanneer je ervoor kiest om te investeren in studentenkoten:

–       Kies voor een locatie met toekomstpotentieel, zoals stadsvernieuwingen

–       Ga voor een omgeving met veel hogescholen en universiteiten

–       Maak voor jezelf de keuze: koop ik vastgoed of investeer ik in aandelen?

–       Bekijk de mogelijkheden van eigen gebruik, indien nodig

–       Ga in zee met een professionele verhuurpartner, die jou volledig ontzorgt.

Wilt u graag investeren in vastgoed en de verschillende mogelijkheden naast elkaar leggen? Contacteer de vastgoedadviseurs van Fjord RED via deze pagina, en boek vrijblijvend uw persoonlijke afspraak in.

Leave a Reply