Skip to main content
Mövenpick Brussel Airport

Voorbereiding op de opening van Mövenpick Brussels Airport Hotel: een diepgaande blik

Een nieuw hoofdstuk staat op het punt te beginnen met de opening van het Mövenpick Brussels Airport hotel. Wij hebben het privilege gehad om in gesprek te gaan met de General Manager van Mercure Oostende, Bert Degryse. Met zijn ervaring en expertise zal hij de drijvende kracht zijn achter de ambitieuze voorbereidingen voor de lancering van het Mövenpick Brussels Airport Hotel in Zaventem. In dit exclusieve interview deelt Bert zijn inzichten, ervaringen en visie op de uitdagende, maar opwindende reis die voor ons ligt.

 

Kan je wat meer uitleg geven over wat er allemaal moet gebeuren alvorens je kan starten met de opening van het hotel?

Voordat we aan de ontwikkeling van het businessplan kunnen beginnen, is het essentieel om een grondig marktonderzoek uit te voeren. Onze analyse richt zich met name op andere hotels in de nabije omgeving.

Een volgende cruciale stap is het opstellen van een gedetailleerd businessplan voor het hotel. Hierin zullen diverse aspecten worden behandeld, zoals het vaststellen van budgetten, bepaling van overnachtingstarieven en uitwerking van het restaurantconcept, inclusief menu en wijnkeuze. Deze stap stelt ons in staat om het hotel al op een conceptuele wijze op de markt te brengen.

Daarnaast is het van belang om ons hotel alvast onder de aandacht te brengen bij het lokale publiek. Aangezien we ons voornamelijk richten op zakelijke klanten, zullen we actief bedrijven, vliegtuigmaatschappijen, … in de omgeving benaderen en ons hotel presenteren. Dit vereist de ontwikkeling van verkoopmateriaal, zoals een website met een offertemodule en een banketmap.

Ook op het gebied van marketing zijn er diverse voorbereidingen nodig. Zo werken we aan een website, stellen we samenwerkingen op met OTA’s en OLTA’s, plannen we een fotoshoot van het hotel zodra dit mogelijk is en maken we advertentiematerialen op.

Een laatste, omvangrijk aspect omvat de opzet en opstart van alle IT-gerelateerde zaken. Dit omvat onder andere het opzetten van een account bij Cvent & Anaïs om deel te nemen aan de jaarlijkse RFP-periode via Accor, het virtueel creëren van het hotel in de hotelsoftware, activering van digitale betalingen en bijbehorende portalen, installatie van alle Accor-software, aanmelding op het ALL-portaal, doorlopen van Allsafe en All protect-audits, en meer.

 

Mövenpick Brussels Airport

 

Kan je ook het verschil uitleggen in B2B en B2C qua aanpak?

In de benadering van B2C leggen we voornamelijk de nadruk op het creëren van diverse pakketten en het actief promoten ervan. Daarnaast richten we ons op het opzetten van samenwerkingen met OTA’s (online reisagenten) als boekingskanalen en het bevorderen van de hotelbekendheid via verschillende marketingkanalen. Voor B2B bekijken we primair welke klanten we kunnen aanspreken via het bestaande Accor-netwerk om ons hotel in de markt te positioneren en hen aan te trekken. Dit geldt niet alleen voor zakelijke reizigers, maar ook voor crews van luchtvaartmaatschappijen op Zaventem, evenals vertegenwoordigers van de NAVO en Europese instellingen. In deze context is het van cruciaal belang om persoonlijk contact te leggen met bedrijven en hen te overtuigen voor ons hotel te kiezen.

B2B krijgt onze voornaamste focus, in tegenstelling tot B2C, waarbij we ook inspelen op de specifieke behoeften van bedrijven, zoals speciale ruimtes voor crews, fitnessfaciliteiten en flexibiliteit in dienstverlening. De vier pijlers van onze B2B-strategie omvatten residentiële seminaries, bedrijfsevenementen, groepsreizen en zakelijke overnachtingen. In de eerste fase richten we ons met name op bedrijfsovernachtingen.

 

In welke mate heb je hier ervaring in?

Met een aanzienlijke achtergrond, gezien dit mijn derde hotelopening is, breng ik waardevolle ervaringen mee naar het project. Mijn laatste onderneming betrof een hotel bij de luchthaven van Oostende. Hoewel het niet vergelijkbaar is op het gebied van schaal, zijn de essentiële inzichten met betrekking tot het positioneren van het hotel in de markt weloverwogen meegenomen.

Bovendien ben ik vastbesloten om samen met het team intensief te investeren in lokale bedrijven in de nabijheid. Het streven naar vroege naamsbekendheid voor zowel het hotel als het restaurant is een strategie die zich in het verleden heeft bewezen en zal ongetwijfeld bijdragen aan het succes van de aankomende opening en de voortdurende bloei in de toekomst.

 

Wat hebben jullie allemaal geleerd op studietrip naar Mövenpick Basel?

Uit onze diverse studiereizen hebben we vooral geleerd dat het cruciaal is om trouw te blijven aan onze eigen werkwijze binnen BCH. Met een uniek hotel in een zeer competitieve markt is het van essentieel belang om niet te worden beïnvloed door de werkwijze van concurrenten. We moeten onze eigen sterke punten benutten. Tegelijkertijd moeten we de efficiëntie van het team bewaken zonder concessies te doen aan service en kwaliteit, aangezien de verwachtingen van onze gasten zeer hoog zullen zijn.

Hoewel we ons hebben laten inspireren door verschillende technieken en ideeën tijdens deze studiereizen, blijven we kritisch en selectief. We zullen deze inzichten gebruiken om eventuele ‘fouten’ uit de constructie te corrigeren en het comfort van onze gasten te vergroten. Bovendien hebben we diepgaand onderzoek gedaan naar het restaurantconcept om ervoor te zorgen dat het aansluit bij onze unieke identiteit en de verwachtingen van onze gasten overtreft.

 

receptie Mövenpick Basel

 

Restaurant Mövenpick Basel
Mövenpick Basel

 

Hoe lang ben je al bezig met de voorbereidingen hiervoor, hoeveel tijd neemt dit allemaal in beslag?

Sinds begin januari ben ik persoonlijk betrokken bij de voorbereidingen, maar binnen BCH zijn de eerste stappen al ruim een jaar geleden gezet. In de beginfase lag de focus vooral op het volgen van de constructie en ervoor zorgen dat alle puzzelstukjes op de juiste plaats vielen. Naarmate de opening dichterbij komt, neemt de omvang van het werk aanzienlijk toe. Er is met name aandacht voor administratieve taken die grondig moeten worden afgehandeld, en zowel ikzelf als het team zullen ons intensiever richten op de voorbereiding van de opening.

Nu de ruwbouw voltooid is, kunnen we ons ook richten op cruciale gesprekken met verschillende leveranciers. Hierbij streven we ernaar de juiste prijsafspraken te onderhandelen en de meest geschikte partners te selecteren.

Recentelijk hebben we een belangrijke start-up bijeenkomst gehad met alle afdelingen van Accor. Dit markeert het officiële begin van onze samenwerking en biedt de gelegenheid om de strategieën en plannen te delen. Salesactiviteiten zijn reeds gestart en het marketing- en communicatieplan zal naar verwachting vanaf mei/juni worden uitgerold. Deze stappen zijn van cruciaal belang om een sterke basis te leggen voor de lancering van het hotel.

 

Op welke manier ga je van start met de voorbereiding van al deze zaken?

Het proces verloopt gestructureerd en georganiseerd, waarbij we een gedetailleerde checklist volgen. We starten systematisch vanaf het begin en doorlopen alle stappen tot aan de dag van de officiële opening. Hoewel we voortbouwen op de fundamenten van de constructie, houden we rekening met de flow van het werk en volgen we een duidelijk plan dat we zeer nauwlettend opvolgen. Het geheel vereist een zorgvuldige planning en opvolging om ervoor te zorgen dat elk aspect van de voorbereidingen grondig wordt behandeld.

 

Hoe zal de prijszetting in het begin bepaald worden?

We starten met een grondige marktanalyse om inzicht te krijgen in de huidige werkwijzen op de luchthavensite. Deze analyse vormt de basis voor het bepalen van onze initiële prijsstelling. Daarnaast is het essentieel om prijzen te specificeren voor elk segment van ons cliënteel. Eenmaal boekingen mogelijk zijn, blijft het noodzakelijk om de markt voortdurend te analyseren en de prijzen op een effectieve manier aan te passen (yielden) om concurrentie en marktontwikkelingen op te volgen.

 

Wat is de rol van BCH, de uitbater, in de opstart van het hotel?

De opening van het hotel zal een gezamenlijke inspanning zijn, waarbij verschillende departementen van BCH een cruciale rol zullen vervullen. Naast mijn betrokkenheid zullen de afdelingen Finance, Sales & Marketing een essentiële bijdrage leveren aan het succesvol lanceren van ons hotel. Bovendien zal HR-ondersteuning een integraal onderdeel zijn van dit proces.

 

 

Op welke manier wordt een nieuw hotel succesvol gelanceerd, welke zaken kunnen ondernomen worden?

Een grondige voorbereiding is van essentieel belang; alle aspecten van het hotel moeten worden aangepakt en voorzien voor de opening. Bovendien is het cruciaal om het hotel al voor de officiële opening commercieel beschikbaar te stellen, zodat bedrijven, luchtvaartmaatschappijen, NAVO, en anderen al vroeg kunnen beginnen met reserveren.

 

Wat zijn de voordelen van Mövenpick ten opzichte van andere, concurrentiële hotels in hetzelfde segment?

Ons grootste voordeel ligt in het feit dat we met ons hotel een gloednieuw product aanbieden op een locatie waar zich voornamelijk oudere hotels bevinden. Bovendien hebben we met de Accor-groep een merk met een aanzienlijk marktaandeel, in tegenstelling tot andere Nederlandse en Amerikaanse ketens die minder aanwezig zijn. De renovatie-inspanningen binnen Fjord Red geven ons zeker een voorsprong op de concurrentie; hierdoor kunnen we constant een ‘nieuw of vernieuwd’ product aan onze gasten aanbieden.

De prachtige architectuur, zowel aan de buitenkant als binnenin, vormt een bijkomend voordeel. Voeg daarbij ons rooftop restaurant, de status als premium merk, en het feit dat we het allereerste Mövenpick-hotel in België zijn, en we hebben een uniek aanbod dat zich onderscheidt van de rest.

 

Op welke manier kan Mövenpick zich onderscheiden.

Mövenpick onderscheidt zich voornamelijk door het krachtige merk zelf. Bovendien brengen wij met ons hotel een uiterst kwalitatief product op de markt. Hierbij bieden we niet alleen uitstekende hotelservice, maar ook een hoogwaardige restaurantservice, wat veel van onze concurrenten niet kunnen evenaren.

 

Mövenpick logo

 

Wat zijn de voornaamste concurrenten in de regio?

 Hoewel er vele concurrenten zijn, richten wij ons voornamelijk op Sheraton en Crown Plaza als onze belangrijkste referentiepunten.

 

Op welke manier speelt Accor hier een grote rol is, om direct up and running te zijn?

Accor neemt een actieve rol in de begeleiding tijdens de constructiefase. Mövenpick Brussels Airport zal fungeren als een vlaggenschip voor Accor, waardoor ze zich inzetten voor een succesvolle opening. Accor draagt bovendien zorg voor bijna alle aspecten van de IT-installatie en brengt waardevolle ervaring met zich mee in het proces van hotelopeningen.

Meer weten over Mövenpick Brussels Airport?

Neem dan een kijkje op de projectpagina

MEER INFORMATIE