Skip to main content
BrusselStudentenhuisvesting

Slim investeren in studentenkamers

De opties, voordelen en tips

 

Het investeren in studentenkamers biedt een reeks voordelen die het tot een slimme en veilige keuze maken, mits men rekening houdt met enkele cruciale factoren. Michiel Deman, projectverantwoordelijke bij Fjord RED en BXLKot, benadrukt waarom investeren in deze sector een verstandige zet is.

Demografische kansen en aanbodtekort

Volgens Deman is het cruciaal om te kijken naar de wet van vraag en aanbod. In Brussel blijft er een historisch tekort aan studentenkamers bestaan.” Momenteel is er een vraag naar 10.000 studentenkoten. Het gaat zelfs zover dat bijna 50% van de studenten na 1 bezoek intekent voor de huur van een kot, uit schrik dat ze nadien geen andere opties meer zullen vinden.” Dit tekort zal naar verwachting de komende jaren alleen maar toenemen, gezien het groeiende aantal jongeren dat hoger onderwijs volgt en bovendien ook langer studeert.

Michiel Deman

Vastgoedadviseur Michiel Deman over investeren in studentenkamers.


Veilige investering en opbrengst

Het investeren in studentenkamers biedt veiligheid naar bezetting en betalingszekerheid. Dit, samen met een lagere basisinvestering in vergelijking met andere vastgoedopties, maakt het een aantrekkelijke keuze voor investeerders. Bovendien profiteren ouders van studenten van gemoedsrust, wetende dat hun kinderen verblijven in kwalitatieve en veilige accommodaties.
Quote: ‘De lagere aankoopprijs in vergelijking met andere typologiën in vastgoed zorgt ervoor dat studentenkoten een aantrekkelijke keuze is voor investeerders.’

Investeren in studentenkamers


Investeren in studentenkamers met professioneel beheer

Het succes van een investering hangt sterk af van het verhuur- en beheersysteem. Voor de eigenaars zijn er verschillende opties, variërend van zelf beheren tot samenwerken met professionele uitbaters. Langdurige contracten voorzien van de nodige garanties met beheerders bieden zekerheid en gemak. Het optimaliseren van gemeenschappelijke ruimtes kan ook bijdragen aan het aantrekken van huurders en het maximaliseren van rendement.


Locatie en stadskeuze

Het kiezen van de juiste locatie is essentieel voor het rendement op investeringen in studentenhuisvesting. Populaire studentensteden zoals Brussel, Gent, Leuven en Antwerpen bieden goede kansen, maar men moet ook rekening houden met de balans tussen vraag en aanbod. Investeerders wordt geadviseerd om in het hart van deze steden te blijven om de vraag naar huisvesting te maximaliseren.


Tips voor succesvol te investeren in studentenkamers

• Kies voor een professionele uitbater, die alle zorgen over verhuur, beheer en onderhoud uit uw handen neemt.
• Kies voor panden in populaire studentensteden om de aantrekkelijkheid voor huurders te vergroten.
• Richt je op steden waar de vraag naar huisvesting groter is dan het aanbod om de kans op succes te maximaliseren.


Al met al biedt investeren in studentenkamers een aantrekkelijke kans voor vastgoedinvesteerders, met een combinatie van stabiele opbrengsten en potentieel in een groeiende markt. Met de juiste strategieën en locatiekeuzes kunnen investeerders optimaal profiteren van deze nieuwe opportuniteit.


Meer weten over BXLKot? Lees meer op onze projectpagina van BXLKot en download vrijblijvend de nieuwe brochure.