Skip to main content
Zaventem

Vergunning voor luchthaventram in Zaventem en Machelen.

Vergunning voor luchthaventram in Zaventem en Machelen.

De Vlaamse regering heeft het tracé voor de luchthaventram op het grondgebied van Machelen en Zaventem officieel goedgekeurd. Dit vormt de laatste ontbrekende schakel om de tramlijn van Brussel naar de luchthaven te realiseren. Om dit te verwezenlijken, moeten er nog uitgebreide werkzaamheden worden uitgevoerd, waaronder de aanleg van een trambedding langs de A201 en door een tiental straten in beide gemeenten. Deze ambitieuze projecten omvatten tevens de bouw van nieuwe tunnels en bruggen, en er zijn maatregelen voor natuurcompensatie gepland. De geplande werkzaamheden zullen zorgen voor extra mobiliteitsmogelijkheden, wat het voor pendelaars eenvoudiger maakt om over te stappen van auto naar openbaar vervoer en fiets. Dit bevordert wat men noemt de “modal shift.”

De tramlijn vertakt zich bij halte Eurocontrol van lijn 62 van de MIVB en verbindt het NAVO-hoofdkwartier in Evere met de luchthaven in Zaventem. Met deze nieuwe lijn zal de reistijd van Brussel-Noord naar Zaventem ongeveer 30 minuten bedragen, over een traject van 12 kilometer. Van deze 12 kilometer zijn er al 8 aangelegd, terwijl de overige 4 nog moeten worden gebouwd.

© Tractebel Ney & Partners BBS Luchthaventram, zicht vanaf de RO

De vergunning voor het gedeelte van het traject dat door Brussels grondgebied loopt, ongeveer 400 meter, was reeds verleend. Nu is ook de rest van het traject dat door Vlaanderen loopt, vergund. “Het is onaanvaardbaar dat er nog steeds geen tramverbinding is tussen Brussel en de luchthaven van Zaventem,” zegt minister Demir. “Daarom nemen we nu de beslissing om de ontbrekende schakels aan te leggen en eindelijk een efficiënte verbinding te realiseren.”

De Luchthaventram biedt nieuwe mogelijkheden voor mobiliteit, waardoor pendelaars gemakkelijker de overstap kunnen maken van auto naar openbaar vervoer en fiets. Dankzij deze zogenaamde “modal shift” zal het autoverkeer in Diegem, Evere en Schaarbeek verminderen en zal de regio weer leefbaar worden. Bovendien zal de groene herinrichting van de infrastructuur het gebied veel aangenamer maken voor fietsers, voetgangers en joggers, omdat er ook aanzienlijk meer comfortabele fiets- en voetpaden zullen worden aangelegd.

© Tractebel Ney & Partners BBS Luchthaventram Da Vinci, Machelen

Minister Demir benadrukt dat de Vlaamse Rand een groene omgeving blijft, zoals gegarandeerd door deze vergunning. Er zal minimale tot geen extra verharding plaatsvinden, en er worden groene bermen geïntegreerd. Bovendien zal de impact van het kappen van bomen tijdens de werkzaamheden ruimschoots gecompenseerd worden door het aanplanten van tien keer zoveel nieuwe bomen. Om de levenskwaliteit van de omwonenden verder te verbeteren, worden extra maatregelen genomen, waaronder de aanleg van bijkomende rioleringen, bufferbekkens en zelfs eco-tunnels, zoals de minister benadrukte.

© Tractebel Ney & Partners BBS Luchthaventram, Culliganlaan

Met de Luchthaventram zal niet alleen het openbaar vervoer aanzienlijk worden verbeterd, maar ook voetgangers, fietsers en zelfs automobilisten zullen gemakkelijker en comfortabeler kunnen reizen. Het Luchthaventram-project omvat naast de 4 kilometer trambedding ook:

  • 6 nieuwe tramhaltes met overstappunten waar reizigers kunnen overstappen op andere vervoersmiddelen zoals fietsen, deelfietsen en deelauto’s
  • 7 kilometer aan fietssnelwegen
  • 6 kilometer aan fietspaden
  • Voetpaden langs de gehele infrastructuur
  • 4 fietsbruggen
  • 1 fietstunnel

 

Oorspronkelijk was het plan om de werkzaamheden aan te vangen in het begin van 2024, maar inmiddels is de verwachte startdatum verschoven naar eind 2025 of begin 2026. De geschatte duur van de werkzaamheden bedraagt ongeveer vier jaar. Hierdoor wordt verwacht dat de nieuwe tramlijn gereed zal zijn tegen 2029 tot 2030, zoals aangekondigd door de Werkvennootschap.

De uitbreiding van het Luchthaventram-project heeft een aanzienlijke impact op het Mövenpick hotel, dat zich op wandelafstand van een van de tramhaltes bevindt. Deze tramhalte biedt niet alleen een handige vervoersoptie voor gasten die van en naar de luchthaven reizen, maar ook voor toeristen en zakenreizigers die de stad Brussel verkennen.

De nabijheid van de tramhalte vergroot de bereikbaarheid van het hotel aanzienlijk, waardoor gasten gemakkelijk toegang hebben tot het hotel vanaf de luchthaven en andere belangrijke locaties in de regio. Dit versterkt de aantrekkingskracht van het Mövenpick hotel als een ideale accommodatie voor zowel toeristen als zakelijke reizigers. Graag meer info over de laatste investeringsmogelijkheden? Ontdek hier meer.

 

Leave a Reply